« Η Αυτόνομη πρόσβαση στη θάλασσα στη Χίο – Αυξάνονται τα sea track, μαζί και οι αυτοσχέδιες προχειρότητες»
Η επανεγκατάσταση του seatrac στην Δασκαλόπετρα , για την φετινή θερινή περίοδο παρουσίασε προβλήματα τα οποία δυσκόλευαν την ομαλή πρόσβαση τόσο στον διάδρομο πρόσβασης, όσο και προς το κάθισμα του μηχανήματος, τα οποία εντοπίσαμε, με καλή διάθεση και επικοινωνία αναδείξαμε και υπήρξε δέσμευση ότι θα διορθωθούν.
Ο τρόπος όμως που αυτό έγινε, δείχνει προχειρότητα, νέες αστοχίες και παραλείψεις στην κατά τα άλλα Αυτόνομη πρόσβαση στη θάλασσα των ατόμων με αναπηρία. Καλή διάθεση, υπομονή και πάλι υπομονή διαρκείς προσπάθειες προς τη Δημοτική αρχή από τον Παγχιακό Σύλλογο ΑμεΑ, δεν αρκούν.
Αυτή τη φορά, ο διάδρομος πρόσβασης προς την καμπίνα γέμισε με πρόσθετα εμπόδια, τσόντες από ξύλα, που καθιστούν δυσκολότερη τη μετακίνηση ατόμων με δυσκολία κίνησης αλλά και με το αμαξίδιο. Είναι προφανές ότι μια πλατφόρμα πρόσβασης πρέπει να είναι ευθεία, χωρίς πρόσθετα εμπόδια. Η άνοδος προς το κάθισμα με αμαξίδιο είναι αδύνατη με τις πρόχειρες αυτοσχέδιες ράμπες και χωρίς την απαιτούμενη κλίση, αν δεν υπάρχει συνοδός.
Η καμπίνα είναι τοποθετημένη για πρώτη φορά, με την πόρτα να ανοίγει φράζοντας το διάδρομο μετακίνησης των ΑμεΑ. Τουαλέτα δεν έχει τοποθετηθεί όπως και κάδος απορριμμάτων ακόμα. Χρειάζεται επίσης να τοποθετηθούν ηλιακά φώτα στο χώρο για την πρόσβαση τις πιο βραδινές ώρες που προτιμούν συνάδελφοί μας για μπάνιο.
Αναρωτιόμαστε, αν υπάρχουν προβλήματα συντήρησης στο Βροντάδο, (δίπλα μας) τι θα συμβεί στα πολύ απομακρυσμένα συστήματα που (καλώς) τοποθετούνται φέτος σε άλλες παραλίες; Ήδη είδαμε και πάλι εικόνες εγκατάλειψης στη ράμπα του καταρράκτη. Το ότι το θέμα εξακολουθεί να απασχολεί κάθε χρόνο, τα λέει όλα. Αυτά τα κενά είναι και το έδαφος στο οποίο “ευδοκιμούν” απαράδεκτες συμπεριφορές από λουόμενους ή περαστικούς, που μοιάζουν με “φυσικό επακόλουθο”.
Αυτά είναι τα αποτελέσματα όταν με αυτοσχέδιες κατασκευές και προχειρότητες επιχειρείται να λυθούν απλά και αυτονόητα προβλήματα, που αφορούν την αναπηρία. Ευθύνη βέβαια δεν έχουν οι εργαζόμενοι που προσπαθούν με φιλότιμο να κάνουν τη δουλειά τους.
Αυτά είναι τα αποτελέσματα της υποτίμησης ουσιαστικής επιστημονικής υποδομής για ΑμεΑ. Αυτά είναι τα αποτελέσματα των όρων με τους οποίους γίνονται τέτοια έργα πολλών χιλιάδων ευρώ και την ευθύνη της συντήρησης να αναλαμβάνουν οι δήμοι με την εταιρεία που έκανε το έργο να είναι απούσα.
Σημειώνουμε ακόμη ότι πληθαίνουν οι μαρτυρίες μονίμων κατοίκων της περιοχής, ότι πολλά άτομα τα βράδια κάνουν κυριολεκτικά πάρτι γύρω από την εγκατάσταση, καταστρέφουν, αφήνουν σκουπίδια μέσα στην καμπίνα κλπ.
Από προβολή φιλοαναπηρικής μέριμνας, χαμόγελα συμπάθειας και «οικογενειακές φωτογραφίες» χορτάσαμε.
Προτείνουμε να συγκροτηθεί άμεσα επιτροπή από το Δήμο, που να αποτελείται από ανθρώπους ειδικούς με τα προβλήματα της αναπηρίας ώστε να συντηρούνται τα συστήματα αυτόνομης πρόσβασης στην θάλασσα κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού, αλλά και για την σωστή αποθήκευσή τους κατά την διάρκεια του χειμώνα. Αυτό είναι κάτι που θα έπρεπε να γίνει χθες!
Μέχρι τότε, να μη διστάζει κανείς να παρακολουθεί και να ενημερώνει για τυχόν προβλήματα το Σύλλογό μας. Δεν θα σταματήσουμε να αγωνιζόμαστε, αυτός είναι ο δρόμος να πάψουμε να ασχολούμαστε με τα αυτονόητα.
Για τον ΠΣΑμεΑ
Η ΠΡΟΕΔΡΟΣ Ο ΓΕΝ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ
Σοφία Μιχάλα Παντελής Καλόγερος