Στήριξη του Κέντρου Πρόληψης Χίου “ΝΑΥΤΙΛΟΣ”

Ο Παγχιακός Σύλλογος ΑμεΑ στηρίζει τον αγώνα του Κέντρου Πρόληψης και προσυπογράφει το παρακάτω κείμενο διαμαρτυρίας:

ΝΑ ΜΗΝ ΚΛΕΙΣΕΙ ΤΟ ΚΕΝΤΡΟ ΠΡΟΛΗΨΗΣ ΧΙΟΥ ΝΑΥΤΙΛΟΣ
ΟΧΙ ΑΛΛΗ ΥΠΟΒΑΘΜΙΣΗ ΣΤΙΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΥΓΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΡΟΝΟΙΑΣ ΤΟΥ ΝΗΣΙΟΥ ΜΑΣ

Το Κέντρο Πρόληψης Π. Ε. Χίου Ναυτίλος (ένα από τα 75 σε όλη την Ελλάδα) από το 1998 υλοποιεί παρεμβάσεις πρόληψης στην τοπική κοινότητα που απευθύνονται στον ευρύ πληθυσμό με στόχο την πρόληψη των εξαρτήσεων και την προαγωγή της ψυχοκοινωνικής υγείας. Το Κέντρο Πρόληψης Χίου είναι δημιούργημα των Κοινωνικών Φορέων του νησιού και της Τοπικής Αυτοδιοίκησης: Περιφερειακή Ενότητα Χίου, Δήμος Χίου, Ιερά Μητρόπολη Χίου , Οινουσσών και Ψαρών, ΕΛΜΕ Χίου, Σύλλογος Δασκάλων &Νηπιαγωγών Χίου, Ιατρικός Σύλλογος Χίου, Δικηγορικός Σύλλογος Χίου, Φαρμακευτικός Σύλλογος Χίου. Εδώ και 25 χρόνια, τα Κέντρα Πρόληψης είναι οι πυλώνες της πρόληψης των εξαρτήσεων στην ελληνική κοινωνία και έχουν σημαντικό αποτύπωμα σε κάθε κοινότητα στην οποία παρέχουν τις υπηρεσίες τους. Ευρύτερος σκοπός της πρόληψης είναι να δημιουργούνται ή και να ενισχύονται τα δίκτυα ασφαλείας για τα παιδιά και τους νέους σε κοινωνικές συνθήκες όπου εξαρτητικές συμπεριφορές, φαινόμενα βίας, απαξίωσης της ανθρώπινης ζωής και αξιοπρέπειας κατακλύζουν την καθημερινότητά μας, απομακρύνοντάς μας παράλληλα από το όνειρο για ένα καλύτερο αύριο. Στον αντίποδα της αποξένωσης, της ανασφάλειας, της απόσυρσης, οι επιστημονικά τεκμηριωμένες αρχές της πρόληψης κάνουν λόγο για την αναγκαιότητα της σύνδεσης και της επικοινωνίας, της συνεργασίας αλλά και τη δύναμη της ομάδας. Γι’ αυτό και δουλεύουμε με ομάδες γονέων, ομάδες εκπαιδευτικών, ομάδες επαγγελματιών, μελών συλλόγων, την Εκκλησία κ.α. γιατί αυτοί αποτελούν το δίκτυ ασφάλειας που θα «κρατήσει» το παιδί, τον νέο αλλά και τον κάθε άνθρωπο στα δύσκολα και κρίσιμα της ζωής.
Το υπουργείο Υγείας σε συνθήκες συνεχιζόμενης και κλιμακούμενης οικονομικής κρίσης, με εμφανείς τις επιπτώσεις της πανδημίας (αύξηση της χρήσης διεγερτικών ουσιών και της κάνναβης, ΕΣΥΝ 24/6/22) και παρά τις ανάγκες για αύξηση των προγραμμάτων πρόληψης και για ενίσχυση των υποστελεχωμένων Κέντρων Πρόληψης και θεραπευτικών προγραμμάτων, προχωρά σε σχέδιο νόμου που προβλέπει τα εξής: συγχωνεύει δομές πρόληψης, θεραπείας υποκατάστασης και κοινωνικής επανένταξης, με υπονόμευση του δημόσιου χαρακτήρα τους, με στροφή στην εμπορευματοποίηση με τη συμμετοχή ΜΚΟ και ιδιωτικών φορέων ως ισότιμων εταίρων, και με την υιοθέτηση αντιεπιστημονικών θεωριών για «λειτουργικούς και μη χρήστες» και για «υγιή κι επιβλαβή χρήση», που ανοίγουν το δρόμο για αποδοχή και αθώωση της χρήσης ή και για νομιμοποίηση κάποιων ουσιών.
Μέσα σε αυτό το πλαίσιο, τα Κέντρα Πρόληψης οδηγούνται σε κατάργηση στις 31/12/27, αφού στο συγκεκριμένο σχέδιο νόμου του Υπουργείου Υγείας, με τίτλο «Ολοκλήρωση της ψυχιατρικής μεταρρύθμισης» φαίνεται να επιβεβαιώνεται το χειρότερο σενάριο για τα Κέντρα Πρόληψης: αφενός, με την ίδρυση του οργανισμού – «ομπρέλα» ΕΟΠΑΕ (Εθνικός Οργανισμός Πρόληψης και Αντιμετώπισης Εξαρτήσεων), δεν περιγράφονται ρητά ως ένας από τους εγκεκριμένους φορείς που υλοποιεί παρεμβάσεις πρόληψης (όπως ήταν μέχρι τώρα), αφετέρου δεν περιέχει καμία θεσμική νομοθετική εξασφάλιση και πρόβλεψη πάγιας και σταθερής χρηματοδότησης. Παραμένει μετέωρη η σύμβαση που έχουν υπογράψει τα Κέντρα Πρόληψης με το κράτος που έχει ισχύ μέχρι το 2027, προοιωνίζοντας ουσιαστικά τη διακοπή της κρατικής χρηματοδότησης άρα και την κατάργησή τους. Σε μια τέτοια στιγμή, τόσο καθοριστική για τον χώρο της αντιμετώπισης των εξαρτήσεων, αλλά και για τη συνέχεια της λειτουργίας των Κέντρων Πρόληψης, κυρίαρχο ζήτημα είναι η θεσμική μας συνέχεια, η πάγια εξασφάλιση της κρατικής χρηματοδότησής μας και η πρόβλεψη για το μέλλον των υπηρεσιών μας στην κοινότητα.
Υπηρετώντας με αφοσίωση ακόμη και στις πιο δύσκολες συνθήκες υποστελέχωσης και υποχρηματοδότησης την υπόθεση της πρόληψης όλα αυτά τα χρόνια, είμαστε σίγουροι ότι το κάθε κλείσιμο ενός Κέντρου Πρόληψης θα σημαίνει πολύ περισσότερα από το ότι 4-5 άνθρωποι μένουν χωρίς δουλειά. Θα σημαίνει ότι οι τοπικές κοινότητες (που άλλωστε βλέπουν να καταργούνται κρίσιμες υπηρεσίες πρόνοιας και κοινής ωφέλειας τα τελευταία χρόνια στο νησί μας, αλλά και πανελλαδικά- ΕΚΑΒ και πρωτοβάθμια περίθαλψη, ταχυδρομεία, κ.α.-) χάνουν άλλο ένα σημείο αναφοράς, που σταθερά και αδιάλειπτα παρείχε τις υπηρεσίες του, βοηθώντας τους ανθρώπους να αντέχουν στα δύσκολα, να χαίρονται τα όμορφα, να μη σταματούν να έχουν όνειρα για μια ζωή με νόημα αλλά και να τροφοδοτούνται από αυτά. Κι όλα αυτά δεν χαρακτηρίζουν υπηρεσίες πολυτέλειας αλλά ανάγκης για την επιβίωση του ανθρώπου στο απάνθρωπο, από πολλές απόψεις, σήμερα. Γιατί η πρόληψη των εξαρτήσεων σχετίζεται άμεσα με την προαγωγή της ψυχικής υγείας. Και το δικαίωμα στην ψυχική υγεία δεν είναι πολυτέλεια! Γιατί χρειάζεται το Κέντρο Πρόληψης να συνεχίσει να είναι «ασπίδα» για το σύνολο της σχολικής και πανεπιστημιακής κοινότητας (για γονείς , μαθητές, φοιτητές, εκπαιδευτικούς), για να συνεχίσει να δίνει το παρόν στις ΑΕΝ του νομού, στις Ένοπλες Δυνάμεις, στους Επαγγελματικούς Φορείς, στους Πολιτιστικούς και Αθλητικούς Συλλόγους του νησιού.
Ως εργαζόμενοι στο Κέντρο Πρόληψης Π. Ε. Χίου Ναυτίλος δεν είναι η πρώτη φορά που απευθυνόμαστε στο «απόθεμά μας» που δεν είναι άλλο από την ίδια μας την κοινότητα και τα μέλη της. Την αναγνώριση για τη δουλειά μας αλλά και τη σημασία και αναγκαιότητά της την έχουμε εισπράξει πολύ έμπρακτα από εσάς όλα αυτά τα χρόνια. Είχατε ανταποκριθεί και στο παρελθόν και σας ζητάμε και σήμερα να το κάνετε ξανά:
Σας καλούμε να πάρετε θέση, ώστε να ανακοπεί η πορεία απαξίωσης και τελικής κατάργησης του Ναυτίλου και των υπόλοιπων Κέντρων Πρόληψης στην Ελλάδα!
Οι εργαζόμενοι του Κ.Π Χίου Ναυτίλος διεκδικούμε:
-Να μην κατατεθεί το ν/σ του Υπουργείου Υγείας, με τίτλο «Ολοκλήρωση της ψυχιατρικής μεταρρύθμισης».
-Να μην κλείσει το Κέντρο Πρόληψης Χίου ναυτίλος, τα Κέντρα Πρόληψης Βορείου Αιγαίου και κανένα άλλο Κέντρο Πρόληψης Πανελλαδικά.
-Να διαφυλαχθεί η ψυχοκοινωνική φιλοσοφία της πρόληψης και οι πρακτικές που περιέχει.
-Να μη τεθούν σε κίνδυνο οι θέσεις εργασίας των εργαζομένων.
-Πάγια, τακτική κι αποκλειστική χρηματοδότηση των προγραμμάτων πρόληψης από τον κρατικό προϋπολογισμό
-Ενιαίο θεσμικό πλαίσιο για τα Κέντρα Πρόληψης και στελέχωσή τους με επαρκές, μόνιμο προσωπικό, με πλήρη εργασιακά δικαιώματα.

Στήριξη του Κέντρου Πρόληψης Χίου